donderdag 8 november 2012

Opbouwende kritiek voor gevorderden

Beste mevrouw de moeder van Roodkapje,

Amai zeg, dat was me nogal wat he? Van uw dochter? En uw moeder? En die wolf en zo? Ja ja, dikke chance dat Grimm zijn verhaaltjes gecensureerd heeft of het was niet zo vredevol geëindigd! Maar eind goed, al goed, gelukkig.

Euh, neen.
Eind goed, oké, maar daaruit volgt toch niet meteen al goed? Vraag maar aan Sneeuwwitje, arm schaap. Dus blijf ik nog met een aantal prangende vragen zitten. Ik wil bijvoorbeeld wel eens weten waar u de inspiratie vandaan haalde voor de naam van uw dochter. De wereld wordt tegenwoordig overstelpt door lelijke voornamen, dat klopt - planten, dieren, bergen, ravijnen, chocopotten, je kan het zo gek niet bedenken of er worden kinderen naar vernoemd. Zelfs bodembegroeiing is voor deze trend niet veilig (die tweeling die Savanne en Steppe heet, het is voorwaar geen sprookje).

Maar Roodkapje? Hebt u - met uw man - écht besloten dat u uw dochter een kledingstuk als naam zou geven en vervolgens besloten om haar enkel in die kledij te laten rondhossen? Of omgekeerd? Ik weet niet welk van beide het ergst is. Hoeveel van die kappen heeft uw dochter trouwens al versleten? Hoe snel raak je zo'n kap ontgroeid?

En dan nog iets. Vindt u het niet onverantwoord om uw kind in haar eentje door een bos te laten lopen, in de wetenschap dat er daar hoogst intelligente, potentieel kwaadaardige antropomorfe dieren hun thuis hebben? De laatste die het gevaar zo tegemoet lachte, heette Simba en kijk wat er met hem gebeurd is. Of hebben onverwerkte jeugdtrauma's u soms belet uw dochter een degelijke opvoeding mee te geven?

O ja, mag ik het recept van uw pannenkoeken? Bedankt.

Getekend,
Markus

2 opmerkingen: